Rion olympialaisten viralliset avajaiset ovat perjantaina 5.8.2016. Tätä ennen pelataan kuitenkin jo olympialaisten ohjelmaan kuuluvia jalkapallo-otteluita, joten olympiaurheilut alkavat jo pari päivää ennen avajaisia. Perjantaina 5.8. olympialaisten ohjelma ei pidä kuitenkaan sisällään mitään muuta urheilua. Rion olympialaisten ajankohta osuu keskelle kuuminta elokuuta, joten tuolloin vielä monella opiskelijalla ja työssäkäyvällä on lomaa.

Heti avauspäivänä olympiakullat jaossa

Rio 2016 ohjelmaHeti 6.8.2016 Rion olympialaisissa on jaossa jo 12 kultamitalia, olympiakultaa jaetaan jo mm. painonnostossa, uinnissa, ammunnassa, judossa ja miekkailussa. Sunnuntaina jaossa on mitalit 14 lajissa, em. lajien lisäksi mitalit jaetaan myös uimahypyssä. Tulee muistaa että yhteen lajiin mahtuu paljon erilaisia ala-lajeja, esimerkiksi pyöräily koostuu maantiepyöräilystä, ratapyöräilystä, BMX:stä ja maastopyöräilystä. Nämä lajit on sijoitettu Rion olympialaisten ohjelmaan siten että ohjelma mahdollistaa kaikkien lajien seuraamiseen peräkkäin, koko olympialaisten ajan. Yhteensä pyöräilyssä jaetaan 18 kultamitalia ja saman verran tietenkin hopeita ja pronsseja mikäli ratkaisemattomia tasapelejä ei synny.

Ohjelma lajeittain

Yleisurheilu: 12. – 21. elokuuta

Jalkapallo: 3. – 20. elokuuta
Koripallo: 6. – 21. elokuuta
Käsipallo: 6. – 21. elokuuta
Lentopallo: 6. – 21. elokuuta
Maahockey: 6. – 19. elokuuta
Vesipallo: 6. – 20. elokuuta
Rugby: 6. – 11. elokuuta

Ammunta: 6. – 14. elokuuta
Jousiammunta: 6. – 12. elokuuta
Miekkailu: 6. – 14. elokuuta

Golf: 11. – 14. elokuuta ja 17. – 20. elokuuta
Sulkapallo: 11. – 20. elokuuta
Tennis: 6. – 14. elokuuta
Pöytätennis: 6. – 17. elokuuta

Judo: 6. – 12 elokuuta
Paini: 14. – 21. elokuuta
Nyrkkeily: 6. – 21. elokuuta
Taekwondo: 17. – 20. elokuuta
Painonnosto: 6. – 10. elokuuta ja 12. – 16. elokuuta

Uinti: 6. – 13. elokuuta
Uimahypyt: 7. – 10. elokuuta ja 12. – 20. elokuuta
Taitouinti: 14. – 16. elokuuta ja 18. – 19. elokuuta

Purjehdus: 8. – 18. elokuuta
Soutu: 6. – 13. elokuuta
Melonta: 7. – 11. elokuuta (slalom) ja 15. – 20. elokuuta (sprintti)

Triathlon: 18. elokuuta ja 20. elokuuta
Nykyaikainen viisiottelu: 18. – 20. elokuuta
Ratsastus: 6. – 19. elokuuta
Pyöräily: 6. – 10. elokuuta (maantiepyöräilyt), 17. – 19. elokuuta (BMX), 20. – 21. elokuuta (maastopyöräilyt)
Voimistelu: 6. – 21. elokuuta

Aikaero kuusi tuntia taaksepäin

Rion olympialaisten aikaero Suomeen on kuusi tuntia, joten yleisurheilun aamukilpailut alkavat myöhään iltapäivällä ja iltakilpailut yleensä kello 2:00. Yleisurheilua on ohjelmassa 12.-20.8., joten ne painottuvat olympialaisten loppupuolelle. Mitalit jaetaan peräti 47 eri lajissa, joten katseltavaa todellakin riitää noille päiville muiden lajien lisäksi. Yleisurheilu on selvästi eniten mitaleja jakava laji, sillä uinti tulee toisena 34 olympiakullan jakajana. 10 tai yli 10 olympiamestaruuden lajeja ovat myös nyrkkeily, pyöräily, miekkailu, voimistelu, judo, soutu, purjehdus, ammunta, painonnosto ja paini.

mitalitTärkein päivä mitalien kannalta on lauantai 20.8., jolloin jaetaan olympiamitalit peräti 30 eri lajissa. Jokaisena kisapäivänä olympiamestarit saadaan kuitenkin selville vähintään 12:a lajissa, joten näkemistä ja kokemista taatusti riittää kaikille. Yhteensä kisoissa tullaan siis jakamaan mitalit peräti 306 eri tapahtumassa, joten olympiamitalisteja näissä kisoissa todellakin riittää hurja määrä.

Kisat televisiosta ja netin kautta – Rion ohjelma

Suomessa Rion olympialaisten esitysoikeudet ovat YLE:llä, mutta olympialaisista tullaan lähettämään myös ilmaistreameja, joten urheilun ystävä voi itse valita mitä urheilulajeja haluaa milloinkin katsoa. Näiden avulla katsoja voi katsella samaan aikaan ruudulta Yleisradion olympialähetystä ja vaikkapa mobiililaitteelta eri urheilulajia.

Parhaiten televisioitavista tapahtumista pysyt kärryillä tutustumalla YLE:n Rion 2016 olympialaiset kisasivustoon joka avataan ennen olympialaisten alkua. Olympialaisten virallisten kisasivujen kautta pääset puolestaan valitsemaan omat urheilutapahtumasi mitä seuraat ja katsastamaan myös eri lajien tapahtumapaikat ja luonnollisesti olympiakisojen ohjelma. Tätäkin kannattaa suunnitella etukäteen paljon, jotta et jää paitsi parhaimmista olympiasuorituksista! Tällä virallisilta kisasivuilta löytyvältä tiedostolla pääset jo suunnittelussa pitkälle! Yleisurheilun kisaohjelma on näppärä väline kisaohjelmaan ja televisiointiaikatauluihin.(lisää aikoihin kuusi tuntia, niin saat Suomen ajan selville). Miesten keihäänheitto heitetään lauantaina kello 3:35 alkaen aamuyöllä! Myös YLE:n omat kisasivut palvelevat televisioaikatauluja kaipaavia.