olympialaiset 2016 Rio de Janeiro tulee järjestämään taatusti jälleen upeat kisat. Rio de Janeiro on Brasilian toiseksi suurin kaupunki São Paolon jälkeen ja nyt 2016 olympialaisten kisakaupunki. Kaupungissa on n. 6.3 miljoonaa asukasta ja metropolin alueella asukkaita on peräti 11,8 miljoonaa. Aikaero Suomeen on kuusi tuntia, joten olympialähetykset tulevat keskittymään myöhäiseen iltaan ja yöhön. Kuuluisimpia nähtävyyksiä kaupungissa ovat Copacabanan ja Ipaneman uimarannat, Sokeritoppa –vuori ja Rio de Janeiron Kristus –patsas. Monelle tulee tästä kaupungista mieleen samba ja Rion karnevaalit, mutta on Rio paljon muutakin.

Kisakaupunki Rio de Janeiro

Kisat tullaan käymään melko ihanteellisissa olosuhteissa, sillä elokuun vuorokauden ylin lämpötilakeskiarvo on 25,6 ja alin 18,9. Sademäärä on vuoden alhaisin, elokuussa sataa keskimäärin 50,5 mm. Huhtikuussa tuo arvo on peräti 137,4 mm.

Rio de Janeirossa tuloerot eri väestöryhmien välillä ovat erittäin suuria. Maailmalle näytetään kisapaikkojen suhteen parasta Brasiliaa, mutta tulee myös muistaa että Rion slummeissa asustaa miljoonia ihmisiä Faveloissa eli slummissa.

Olympialaisten kisakaupunkiYhteensä 32 eri tapahtuman järjestyspaikat sijaitsevat Rio De Janeiron alueella. Nämä alueet ovat Barra, Deodoro, Copacabana ja Maracana. Rion olympialaisten erikoisuuksiin kuuluu se, että sitten vuoden 1900 kesäolympialaisten, olympialaisten avajaiset ja päättäjäiset tullaan järjestämään eri areenalla kuin varsinaiset yleisurheilutapahtumat ja kaikki voimistelun lajit nähdään ensimmäistä kertaa samalla, omalla areenalla.

Barrassa

sijaitsevat mm. golfin ja vesiurheilun kuten vesipallon, uinnin ja taitouinnin eri areenat. Olympialaisten tennistapahtumat ja ratapyöräilyt järjestetetään myös tällä alueella. Barrassa sijaitsee myös Riocentro, jossa otellaan mm. pöytätenniksen, painonnoston, nyrkkeilyn ja sulkapallon olympialajit.

Deodorossa

sijaitsevat olympia-ammunnan, esteratsastuksen, melonnan, maastopyöräilyn ja BMX:n kisanäyttämöt. Näistä suurin osa on kokonaan Rion olympialaisiin rakennettuja tapahtumapaikkoja.

Copacabanassa

on luonnollisesti rantalentopallon olympianäyttämö ja eri vesilajien urheilupaikat. Myös pyöräilyn olympialajit käydään näissä maisemissa, samoin kuin soudun olympiamitallit tullaan ratkomaan Copacabanan alueella.

Maracanassa

sijaitsee mm. olympialaisten avajaisten ja päättäjäisten näyttämönä toimiva Maracana-stadion. Maracana-stadionilla pelataan myös olympialaisten jalkapalloa. 52 miljoonaa dollaria maksanut Joao Havelange Stadium tulee tarjoamaan jalkapallon lohkopelejä ja yleisurheilun eri tapahtumat.

Kisapaikkojen kunnostamiseen ja uudisrakentamiseen on käytetty valtavat määrät julkista rahaa. Tämä on herättänyt Brasiliassa pahaa verta ja on nähty jopa mielenosoituksia ennen tätä suurta urheilujuhlaa. Todennäköisesti Rio 2016 olympiakisojen järjestämisessä ei tulla näkemään minkäännäköisiä vaikeuksia, mutta matka on ollut melko kivinen ja monia huolettaa se, mitä mahtaa tapahtua suorituspaikoille Rio 2016 olympialaisten ja Rio 2016 Paralympialaisten jälkeen. Hyvässä muistissa kun on usean olympiakaupungin suorituspaikkojen rapistuminen, viimeisimpänä esimerkkinä Sotshin kisakylä.